
Hvordan har din fordøjelse det?
Fordøjelsen er det ikke ”bare” en simpel mekanisk proces, der sker i maven og tarmene for at omdanne mad til energi. Svaret er nej. Forskning afslører en langt mere kompleks og vigtig sammenhæng. Den mad vi spiser, og måden vi fordøjer den på, har direkte indflydelse på vores tarmflora, vores hjerne og endda vores mentale velbefindende.
Kroppens “anden hjerne” – din tarm
Tarmen er udstyret med sit eget nervesystem, som består af over 100 millioner nerveceller. Det er derfor ikke uden grund, at man kalder tarmen for kroppens “anden hjerne”. Den kommunikerer løbende med den “første” hjerne via den såkaldte tarm-hjerne-akse – et komplekst netværk af nerver, hormoner og signalstoffer.
Denne kommunikation betyder, at ubalancer i tarmen – fx som følge af dårlig kost eller stress – kan føre til symptomer som træthed, angst, koncentrationsbesvær og depression. Omvendt kan en sund tarm være med til at fremme mental klarhed og et stabilt humør.
Tarmbakteriernes rolle
I tarmen bor der milliarder af bakterier, som er afgørende for vores helbred. De hjælper ikke kun med at fordøje maden, men også på immunforsvaret og i produktionen af signalstoffer som serotonin, også kendt som “lykkehormonet”.
Når vores kost er rig på fibre, grøntsager, fuldkorn og fermenterede fødevarer, fremmer vi væksten af gavnlige bakterier. Omvendt vil en kost med meget sukker, forarbejdede fødevarer og alkohol kunne skabe en ubalance, som øger inflammation og forstyrrer den mentale balance.
Fordøjelsen har indflydelse på dit humør
Det betyder, at noget så simpelt som en dårlig fordøjelse – fx oppustethed, forstoppelse eller diarré – ikke kun er fysisk ubehageligt, men også kan påvirke vores evne til at tænke klart og føle os godt tilpas. Det skyldes bl.a., at dårlig fordøjelse kan føre til reduceret næringsoptag og øget produktion af affaldsstoffer, som belaster både tarmen og hjernen. Mange oplever, at deres humør bliver mere positivt, når de har også tænker fordøjelse – for eksempel ved at spise regelmæssigt, tygge maden grundigt og give sig tid til at fokusere på måltidet og give krop og hjerne en pause.
Mad som medicin for hjernen
Det gode er, at vi med få ændringer i vores kost kan påvirke både tarm og hjerne positivt. Her får du konkrete anbefalinger:
😉Fiber (Fuldkorn, bælgfrugter, grøntsager og frugt). Det fremmer de gode bakterier
😉Naturlig probiotika (Yoghurt, kefir, surkål)
😉Begræns sukker og ultraforarbejdet mad (kan skabe inflammation og ubalance i tarmen)
😉Drik rigeligt med vand. En god væskebalance støtter fordøjelsen og udrensningen
😉Nyd maden. Stress forstyrrer fordøjelsen og kan forværre tarmproblemer
Jeg kan mærke det på mit humør, hvis jeg har dage med ustabil fordøjelse!
Din fordøjelse er ikke kun vigtig for din mave – den er tæt forbundet med, hvordan du har det mentalt og følelsesmæssigt. En sund tarmflora og en velfungerende fordøjelse kan være nøglen til bedre humør, større energi og øget livskvalitet. Du kan faktisk spise dig i godt humør😊
Kilder:
Marco, M.L. et al. (2017). Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Current Opinion in Biotechnology.
Monteiro, C.A. et al. (2019). Ultra-processed foods: what they are and how to identify them. Public Health Nutrition.
Jequier, E. & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: the physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition.
STAI v/Jytte Bille, livsstilsguide
Tilmeld dig nu og modtag STAI Inspired med tips, inspiration og nyheder.