Antiinflammatorisk kost - en krop i topform

Collagen – superfood for bl.a. huden

Hvad er collagen?

Collagen er et protein, der er vigtigt for hele kroppen. De fleste vælger collagen for huden, men det findes også i knogler, muskler, brusk og led. Vores hudceller skaber collagen. Jo yngre man er, desto mere aktiv er collagenproduktionen i huden. Hudens bindevæv (det væv som binder den sammen) opretholder i kraft af bl.a. collagenproduktionen sine strukturelle funktioner. Med andre ord holdes huden mere spændstig, når produktionen er intakt.

 

Collagen indeholder vigtige aminosyrer som glycin og prolin, der spiller en central rolle i protein syntesen i kroppen.

 

Hvorfor er collagen blevet så populært?

Jo ældre vi bliver, jo mindre bliver collagenproduktionen, og hudens spændstighed forringes. Det fører til, at vi får løsere hud og flere rynker med alderen. Af denne grund vælger rigtig mange at indtage ekstra collagen for at bevare huden fin og med færre rynker. Collagen bidrager til anti-aging ved at forbedre hudens elasticitet og reducere tegn på aldring. Hvordan man sikrer sig effektiv optagelse, vender vi tilbage til.

 

Collagen produktionen falder med alderen

Den naturlige collagenproduktion i huden mindskes fra omkring 35-års alderen, men der er også andre faktorer, som reducerer collagenproduktionen i huden og dermed dens spændstighed.

 

Rygning
Rygning er kendt for at mindske dannelsen af collagen og ødelægge huden. Rygning er kendt for at mindske dannelsen af collagen og ødelægge huden. Dertil kommer, at især nikotin reducerer hudens elasticitet og gør huden slap. Rygning øger også mængden af frie radikaler i kroppen, hvilket kan føre til oxidativ stress og inflammation, der nedbryder collagen og elastin i huden.

 

UV-lys

Ultraviolet lys eller blot UV-lys fra solen kan nedbryde collagen i huden hurtigere end aldring. Derfor kan længerevarende ophold i blandt andet solen eller solarier nedbryde din collagen og udtørre din hud, så spændstigheden og dermed elasticiteten forringes. Husk derfor solcreme, når UV-indekset er højt, med en høj faktor, der både beskytter mod UVA- og UVB-stråler. Dermed undgår du, at din huds collagenproduktion bliver forringet.

 

C-vitamin er vigtig for optagelse af collagen

C-vitamin er vigtig for, at collagensyntesen og dermed opretholdelsen af collagen i kroppen kan foregå. Denne type vitamin hjælper altså med at producere collagen, fordi den fungerer som en slags bindingsstof, som binder de forskellige collagenfibre sammen, du indtager.

I STAI er C-vitamin en vigtig del, som gør, at din krop fortsat kan producere collagen, og huden dermed kan se frisk og sund ud.

 

Hvor findes collagen?

Collagen findes i animalsk mad. I kyllingelår og kyllingevinger, hvor både knogler, brusk og skind er til stede. Men også i kyllingeskind er der collagen, og i hønsekødsuppe, der har simret længe, finder du ekstra meget collagen.

Fiskeretter med skind på er også fine collagenkilder. Det kunne være laks med skind eller en stegt rødspætte med skind. Generelt er alle retter, hvor skind og ben indgår i retten, rigtig gode collagenkilder.

Vær opmærksom på, om du får collagenvenlig mad flere gange om ugen. Du kan supplere med en daglig STAI shake, hvor du også får calcium, magnesium og C-vitamin, der sørger for effektiv optagelse af collagen.

En sund livsstil med en varieret kost kan hjælpe med at reducere oxidativ stress og inflammation, hvilket beskytter collagen og elastin i huden mod nedbrydning.

STAIs collagen er hydrolyseret type I collagen fra fiskeskind. Hydrolyseringen øger biotilgængeligheden, så vi bliver i stand til at optage effektivt.

Hydrolyseret collagen indeholder små collagenpeptider, der let absorberes og bruges i protein syntesen i kroppen.

 

STAI v/Jytte Bille, livsstilsguide

Del med dine venner

man-computer2