
Sundhed handler ofte om kost, motion og søvn. Men en afgørende faktor for vores generelle trivsel er vores sociale relationer. Alt for ofte bliver de ikke prioriteret højt, når aftaler skal i kalenderen. Ikke desto mindre bidrager stærke venskaber og gode fællesskaber markant til social trivsel og livskvalitet.
Når vi taler om sundhed, er det vigtigt at huske på den værdi, som social kapital og gode relationer tilføjer vores liv. At have mennesker, man kan dele tanker, følelser og oplevelser med, giver en følelse af fællesskabsfølelse og social støtte. Dette er lige så vigtig en del af sundhed som at spise sundt eller dyrke motion.
Vores sociale liv og relationer
At have stærke og sunde relationer kan være lige så vigtigt for vores velbefindende som at spise sundt og dyrke motion. Faktisk viser forskning, at mennesker med gode sociale relationer lever længere, har et bedre mentalt helbred og generelt føler sig lykkeligere. Samtidig er manglen på tætte relationer en faktor, der kan forstærke ensomhed, en følelse der potentielt kan have negative helbredsmæssige konsekvenser.
Relationer og mental sundhed
Vores relationer spiller en afgørende rolle, også for vores mentale sundhed. Gode venskaber og nære relationer giver os en følelse af tilhørsforhold og tryghed. De hjælper os med at håndtere stress, giver os glæde og kan endda reducere risikoen for depression og angst. Når vi deler vores tanker og følelser med andre, skaber vi en følelse af samhørighed, som er så vigtig for vores velbefindende. Denne samhørighed understøttes af empati og kommunikationsevner, der styrker båndet mellem mennesker.
Sociale bånd og fysisk sundhed
Det er ikke kun vores mentale helbred, der påvirkes af vores sociale liv – også vores fysiske helbred har gavn af stærke relationer. Studier viser, at ensomhed kan have lige så skadelige konsekvenser som at ryge eller være fysisk inaktiv. Mennesker med stærke sociale netværk har lavere blodtryk, stærkere immunforsvar og en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme. Ved at dyrke netværksopbygning og engagere sig i fællesskaber opnår man en øget relationskompetence, der på sigt kan påvirke den overordnede sundhed positivt.
Tid, fællesskaber og prioritering
Det handler om prioritering. Uanset hvor travl kalenderen er, så prioriter tiden med dem, du holder af. Om det er faste aftaler eller mere spontane møder, er det afgørende at give plads til nærvær og social støtte. At være en del af interessefællesskaber som sport, bogklubber, kreative grupper eller frivilligt arbejde er en god måde at udvide sin netværksopbygning og samtidig booste social trivsel.
Vær til stede når du er der
Når du er sammen med andre, så læg telefonen væk og vær til stede i nuet. Gode kommunikationsevner og oprigtig empati skaber dybere bånd og en følelse af fællesskabsfølelse. Lyt aktivt, vær selv åben, og vis interesse for dem, du er sammen med, og det I er sammen om. På den måde opbygger man også sin relationskompetence – evnen til at forstå, udvikle og vedligeholde sunde relationer.
Oscar Wilde er dagsaktuel med sit citat:
“En god ven er en forbindelse til livet – et bånd til fortiden, en vej til fremtiden, en nøgle til mental sundhed i en sindssyg verden.”
Venskaber og relationer er vitaminer på linje med kost, motion og søvn. Ved at investere i vores social trivsel kan vi højne vores samlede livskvalitet. Frem med kalenderen – planlæg tid til dem, der fylder dit liv med glæde og nærvær. Du vil opdage, at denne investering i social kapital er mindst lige så vigtig som at prioritere motion eller sund kost.
STAI v/Jytte Bille, livsstilsguide
Tilmeld dig nu og modtag STAI Inspired med tips, inspiration og nyheder.