Hvad er collagen?

Collagen er et protein, der er vigtigt for hele kroppen. De fleste vælger collagen for huden, men det findes også i knogler, muskler, brusk og led. Vores hudceller skaber collagen. Jo yngre man er, desto mere aktiv er collagen produktionen i huden. Hudens bindevæv (det væv som binder den sammen) opretholder i kraft af bl.a. collagen produktionen sine strukturelle funktioner. Med andre ord holdes huden mere spændstig, når produktionen er intakt.

Hvorfor er collagen blevet så populært?

Jo ældre vi bliver, jo mindre bliver collagen produktionen og hudens spændstighed forringes. Det fører til, vi får løsere hud og flere rynker med alderen. Af denne grund vælger rigtig mange at indtage ekstra collagen for at bevare huden fin og med færre rynker. Hvordan man sikrer sig effektiv optagelse, vender vi tilbage til.

Collagen produktionen falder med alderen

Den naturlige collagen produktion i huden mindskes fra omkring 35-års alderen, men der er også andre faktorer, som reducerer collagen produktionen i huden og dermed dens spændstighed.

Rygning

Rygning er kendt for at mindske dannelsen af collagen og ødelægge huden. Dertil kommer, at især nikotin reducerer hudens elasticitet og gør huden slap.

UV-lys

Ultraviolet lys eller blot UV-lys fra solen kan nedbryde collagen i huden hurtigere end aldring. Derfor kan længerevarende ophold i blandt andet solen eller solarier nedbryde din collagen og udtørre din hud, så spændstigheden og dermed elasticiteten forringes. Husk derfor solcreme, når UV-indekset er højt, med en høj faktor, der både beskytter mod UVA- og UVB-stråler. Dermed undgår du, at din huds collagen produktion bliver forringet.

Typer af collagen

Forskere har foreløbig identificeret 29 slags collagen, hvoraf type I, II, III og IV er de vigtigste. Vi skal se nærmere på dem, og hvad de gør for din krop.

Type I

Type I collagen findes i hud, sener, knogler, blodkar, tænder, øjne og de indre organer. Type 1 collagen hjælper med at syntetisere og danne vores knogler, blodkar, hornhinder, sener og andet bindevæv. Type 1 udgør størstedelen af collagenen i læderhuden. Dens styrkende egenskaber bliver støttet af mineralerne calcium og magnesium, der sammen med vitamin C bidrager til effektiv optagelse.

Type II

Type II collagen er en strukturel komponent i bla. næsen, ribbenene og øret. Den er den dominerende komponent i ledbrusk.

Type III

Type III collagen findes næsten altid sammen med type I i hud, organer og blodkar. Den er nyttig til sårheling, og hjælper med at opretholde hjertets funktionalitet, så blodet nemmere kan pumpes rundt.

Type IV

Type IV collagen kaldes også den rektangulære collagen og hjælper med filtrering. Den findes hovedsagelig i basalmembranen (et tyndt hudlag som blandt andet støtter musklerne).

C vitamin er vigtig for optagelse af collagen

C-vitamin er vigtig for, at collagen syntesen og dermed opretholdelsen af collagen l i kroppen kan foregå. Denne type vitamin hjælper altså med at producere collagen, fordi den fungerer som en slags bindingsstof, som binder de forskellige collagen fibre sammen, du indtager.

I STAÏ er C-vitamin en vigtig del, som gør, at din krop fortsat kan producere collagen, og huden dermed kan se frisk og sund ud.

Hvor findes collagen?

Collagen findes i animalsk mad. I kyllingelår og kyllingevinger, hvor både knogler, brusk og skind er til stede. Men også i kyllingeskind er der collagen, og i hønsekødsuppe, der har simret længe, finder du ekstra meget collagen.

Fiskeretter med skind på er også fine collagen kilder. Det kunne være laks med skind eller en stegt rødspætte med skind. Generelt er alle retter, hvor skind og ben indgår i retten, rigtig gode collagen kilder.

Vær opmærksom på om du får collagen venlig mad flere gange om ugen. Du kan supplere med en daglig STAÏ shake, hvor du også få calcium, magnesium og C-vitamin, der sørger for effektiv optagelse af collagen.

STAÏ`s collagen er hydrolyseret type 1 collagen fra fiskeskind. Hydrolyseringen øger biotilgængeligheden, så vi bliver i stand til at optage effektivt.

STAÏ v/founder Jytte Bille

Del med dine venner