Nyd din kaffe med god samvittighed.

Over 50.000 tons kaffe om året i Danmark. Så meget kaffe drikkes der i Danmark. Men hvordan er det lige med kaffe!

Myter og Fakta om kaffe.

Kaffe er en af verdens mest populære drikke. Danmark ligger nr. 4 på listen over de mest kaffedrikkende lande, hvor f.eks. Italien ”kun” er nr. 13. Men hvordan er det med de sundhedsmæssige virkninger. Vi har ofte hørt, at kaffe er usundt og sundhedsskadeligt, mens andre fremhæver dets potentielle sundhedsmæssige fordele. Hvad siger forskningen om kaffens indvirkning på vores helbred.

En af de mest almindelige bekymringer omkring kaffe er dens påvirkning af hjertet. Tidligere troede man, at kaffe kunne øge risikoen for hjertesygdomme, men nyere forskning tyder på det modsatte. Flere studier har faktisk fundet en sammenhæng mellem moderat kaffeforbrug og en reduceret risiko for visse hjertesygdomme.

Kjeld Hermansen, lektor på Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet:

"På forekomsten af hjertekarsygdomme falder risikoen for blodprop i hjertet, åreforkalkning og stroke med helt op til 10-20 procent hos dem, som drikker kaffe, sammenlignet med dem som ikke drikker kaffe. For Parkinsons sygdom er det med hele 33 procent, ligesom risikoen for depression mindskes med omkring en fjerdedel.

En stor svensk undersøgelse har også påvist, at der er 29 procent lavere forekomst af diabetes hos dem, som drikker kaffe. Her ses den positive effekt både ved indtag af kaffe med og uden koffein, og det ser ikke ud til, at koffeinet spiller nogen speciel rolle”.

Kjeld Hermansen forklarer desuden at trætheden forsvinder, at du bliver mere fokuseret og hurtigere til at udføre ting. Det er koffeins effekt i hjernen.           

Kaffe giver også bedre fysiske præstationer. Akut giver den lidt højere puls og blodtryk. Men er du fast kaffedrikker, og har du fået det over flere uger, er den effekt væk. Til gengæld ved man, at kaffe vil give dig bedre fysiske præstationer. Det gælder både løb og cykling. Når man får koffeinholdig kaffe i kroppen, frisættes stresshormonet adrenalin. Det giver en bedre gennemstrømning af muskelvævet og gør dig i stand til at præstere bedre. Du kan altså cykle længere på samme tid, hvis du drikker kaffe inden. Koffein virker individuelt, så er du følsom overfor koffein, så stop med at drikke kaffe og andre koffeinholdige drikke efter kl. 16.00 for at sikre en god nattesøvn.

Er der øget risiko for kræft, når man drikker kaffe? Det er en myte. Tværtimod har flere nylige metaanalyser faktisk fundet en omvendt sammenhæng mellem kaffeforbrug og risikoen for visse kræftformer, herunder leverkræft og tyktarmskræft. Det menes, at kaffes antioxidanter og antiinflammatoriske egenskaber kan spille en rolle i at beskytte mod visse kræftformer.

Faktuelle viden i dag. Forskning tyder på, at kaffe kan være en del af en sund livsstil, når den indtages med måde. Moderat kaffeforbrug synes at være forbundet med en række potentielle sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret hjertesundhed, mental klarhed og mulig beskyttelse mod visse sygdomme, herunder forskellige kræftformer.

Mængden af kaffe? Drik din kaffe, nyd den med glæde. Drikker du kaffe i balanceret mængde, kan du glæde dig over de potentielle sundhedsmæssige fordel. Husk vi taler sort kaffe 👌

STAI v/founder Jytte Bille

https://vidensraad.dk/rapport/kaffe-sundhed-og-sygdom

https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/sundhedsoplysning/sundhedsoplysning/kost/kaffe-livsstilssygdomme-kognitive-funktioner-og-reproduktion/

https://www.washingtonpost.com/wellness/2024/02/27/coffee-diabetes-health-benefits/

https://www.sygeforsikring.dk/nyt-sundt/det-vidste-du-nok-ikke-om-kaffe

 

Del med dine venner