Magnesium er et vigtigt mineral for din krop. Det bør indgå i din kost og eventuel suppleres med en STAÏ shake, som er rig på magnesium. 

Magnesium er et mineral. Mineraler bliver ofte blandet sammen med vitaminer, men det er to forskellige ting. Mineraler hjælper både vitaminer med at kunne blive optaget i kroppen, og så er de også en type byggesten - for eksempel i knogler, muskler, tænder og nerver. Det er vigtigt at vide, at kroppen ikke selv producerer mineraler. De skal indtages via vores kost eller evt. kosttilskud.

Magnesium spiller sammen med enzymer

Et normalt indtag af magnesium gør, at vores stofskifte fungerer, som det skal, men også at musklerne virker på normal vis. Det betyder også, at hjertet, som jo er en muskel, også fungerer optimalt. Andre gode funktioner som magnesium har er bl.a.:

  • At understøtte energiproduktionen (ATP, Adenosine triphosphate) fra fedt til kulhydrater. ATP-celler binder sig til Magnesium-ioner (Mg2+) og hjælper cellerne med at være biologisk aktive. Det betyder for eksempel, at musklerne er afhængige af at danne en kemisk forbindelse med magnesium (MgATP).
  • Foruden at skabe MgATP og understøtte energiproduktionen er magnesium også vigtig for kroppens hormonproduktion, fordi det danner signalmolekylet - cAMP.
  • Magnesium hjælper til ved dannelsen af DNA og proteiner.
  • Magnesium hjælper desuden med at opbygge knogler og eksempelvis cellemembraner og kromosomer/samlinger af DNA.

Uden magnesium ville mange enzymer altså ikke kunne fungere optimalt, da enzymerne er medvirkende til at opbygge og nedbryde kroppens celler. Enzymerne sender altså signaler mellem cellerne og muskelfunktionerne i kroppen. Sker der ingen opbygning og nedbrydning af cellerne, har cellerne svært ved at overleve og skabe liv.

Det viser forskningen om magnesium:

Et højt indtag af magnesiumrig kost er vigtig for et normalt blodtryk og normalt blodsukker. Desuden giver magnesium en lavere risiko for at udvikle hjerte-kar sygdomme og diabetes. Se studier her og her.

Et studie fra USA viser, at magnesium både kan op- og nedjustere mængden af D-vitamin i blodet - det er første gang, det er observeret. Læs studiet fra Vanderbilt University her. Det er dog forskelligt fra person til person, hvilken effekt det har. Det har størst effekt på folk, som i forvejen har lavt niveau af D-vitamin og næsten ingen, hvis du har et normalt D-vitamin niveau.

Magnesium bidrager til at undgå muskelkramper

Muskelkramper er virkelig ubehageligt. En pludselig intens smerte som mest kommer på bagsiden af læggen og låret samt på forsiden af låret. Krampen varierer både i styrke og tid og kan komme og gå flere gange, før musklen kan slappe af, og smerten forsvinder.

Krampe i musklerne opstår ofte i den trætte muskulatur, eller hvis du har siddet i samme stilling over længere tid. Dårlig form eller træning med høj belastning kan også fremprovokere muskelkrampe. Udstrækning mener nogle fagfolk hjælper, men der er ingen entydig holdning til værdien af udstrækning.

Mange undersøgelser har vist, at magnesium er en hjælp i kampen mod kramper. I STAÏ produkter får du et effektiv tilskud af magnesium og mange har oplevet, at udfordringer med kramper er aftaget eller helt stoppet.

Symptomer ved mangel på magnesiun

Mangel på magnesium er sjældent blandt raske mennesker, der spiser en sund og varieret kost. Dog kan der være tilfælde. Der vil vi derfor skelne mellem mildere og væsentligere grader af symptomer.

Milldere grad på symptomer

Man vil højest sandsynligt slet ikke lægge mærke til, at man har mildere symptomer på magnesiummangel.

Væsentlig grad af symptomer

Forskellige sygdomme kan være skyld i, at en person ikke får magnesium nok og dermed får væsentlige symptomer. Symptomerne minder om de symptomer, der opstår ved calciummangel. Det kan for eksempel være rysten, kramper og mentale forstyrrelser. 

Det vil i høj grad være at finde hos personer, som har mave-tarmsygdomme som Chrons (kronisk tarminfektion), malabsorptionssyndrom (hvor kroppen ikke kan optage en masse næringsstoffer gennem tarmene) eller cøliaki (tyndtarmsinfektion).

 Har du diabetes eller alkoholisme kan det også lede til for lave niveauer af magnesium i kroppen.

Sådan får du magnesium i kosten

Kroppen regulerer som tidligere nævnt selv optagelsen og udskillelsen af magnesium, og i en gennemsnitlig kost absorberes 20-60 % af magnesium fra maden, du indtager. Generelt får du altså magnesium gennem en sund og varieret kost. Herunder har vi givet nogle tips til de fødevarer, som indeholder særlig meget magnesium.

 Særligt magnesiumrig kost er:

 Grønne bladgrøntsager som spinat og kål

  • Nødder og frø
  • Bønner
  • Paranødder
  • Mandler
  • Kikærter
  • Bulgur
  • Fuldkornsprodukter
  • Mørk chokolade

 Yderligere finder du meget magnesium i:

  • Bananer
  • Avocado
  • Broccoli
  • Kaffe
  • Mælk
  • Tun i olie, konserves
  • Jomfruhummer
  • Andre grøntsager

 Hvor meget magnesium skal du have

Det daglige behov for mænd og kvinder er henholdsvis 350 mg og 280 mg. Det daglige indtag af mænd er i gennemsnit 399 mg, og hos kvinderne er det i gennemsnit 325 mg pr. dag. Vi får derfor det anbefalede via kosten.

Kosttilskud udelukkende med magnesium indeholder normalt mellem 150 og 300 mg.

Det er vigtigt, at du får den rette mængde magnesium, for at kroppen fungerer optimalt. Det giver magnesium dig gennem kosten, og vil du gøre lidt ekstra så vælg en daglig STAÏ shake.

STAÏ v/founder Jytte Bille

Del med dine venner