Hvad er mikronæringsstoffer? Og hvad er makronæringsstoffer? Eller hvad er forskellen på mikro og makro i vores kost? Det er nogle af de mange udtryk og betegnelser i vores alles sundhedsjungle, som kan være lidt svære at forstå. I dette blogindlæg får du svar på nogle af spørgsmålene.

Makro og mikro er næringsstoffer

Kroppen har brug for næringsstoffer for at vokse og holde sig sund, samt opnå en god balance. De næringsstoffer vi indtager, når vi spiser vores mad, kan deles op i to forskellige grupper: mikro- og makronæringsstoffer. Den største forskel på dem er, at du har brug for flere makronæringsstoffer end mikro, da kroppen ikke selv kan producere dem. Generelt gælder det, at du skal have begge typer af næringsstoffer for at opretholde en sund og varieret livsstil. Vi skal se nærmere på, hvad makro- og mikronæringsstoffer egentlig er.

Makro indeholder energi

Makronæringsstofferne er kroppens energi/brændstof. Kulhydrat, fedt og protein er alle makronæringsstoffer. De opbygger og vedligeholder muskler, hormoner, organer, enzymer og blod.

Mikro støtter kroppens processer

Mikronæringsstofferne indeholder ikke energi, men er nødvendige for kroppens funktioner. De støtter kroppen og er med til at sikre kroppens forskellige processer. Vitaminer, mineraler og sporstoffer er mikronæringsstoffer. Ligesom makronæringsstoffer kan din krop ikke producere mikronæringsstoffer i de mængder, den reelt har brug for.

Vitaminer er organiske og kan nedbrydes ved varme, luft, eller syre – hvilket betyder, at de nedbrydes, når de koges eller udsættes for luft. Det gør det sværere at sikre, at du får dem i din kost. Mineraler er på den anden side uorganiske og nedbrydes ikke på samme måde. Det betyder, at din krop kan optage mineraler fra stort set al mad.

Mikronæringsstoffer kan deles op i:

- Vand- og fedtopløselige vitaminer

  • De vandopløselige vitaminer er vitamin B - C
  • De fedtopløselige vitaminer er vitamin A - D - E - K

Kend dine næringsstoffer og lev et sundt liv

Både makro- og mikronæringsstofferne får vi ved at spise masser af bl.a. kål, groft grønt, lyst kød, fisk og frugt. Hold den sunde balance i hverdagen, og der er plads til de lidt mere usunde hyggeting i weekenden.

Du får både gode makro- og mikronæringsstoffer i STAÏ.

STAÏ v/Jytte Bille, Founder

Del med dine venner