Oktober – sæsonstart for vinterbadere

Vinterbade-sæsonen i Danmark starter officielt den 1. oktober og varer til slutningen af april. I starten af sæsonen er vandtemperaturen i gennemsnit 8 grader og falder til 2,5 grader i januar. Start nu og du når at vænne dig til gradvist lavere temperaturer.

Hvorfor er vinterbadning et sundt valg?

Undersøgelserne viser, at vinterbadning er godt for både krop og sjæl, og at vinterbadere har færre sygedage og føler sig sundere. Men forskerne ved ikke om det er sunde mennesker, der vinterbader, eller om de bliver sundere af at vinterbade?

Vinterbadning sætter gang i kroppens systemer og ikke nok med det, så sætter det blodkarrene i gang. Når kroppen udsættes for et ekstremt kuldechok, så trækker blodkarrene sig sammen og blodet strømmer til de indre organer. Når kroppen befries fra vandet og får varmen, så åbner blodkarrene sig igen. Når blodkarrene åbner sig igen, så skaber det en indre varme, som godt kan få kroppen til at stikke og prikke. Vinterbadning er altså ren motion for blodkarrene, som virkelig bliver aktiveret af den pludselige kulde efterfulgt af varme.

Det kolde vand – kuldepåvirkningen,

👍booster og styrker dit immunforsvar

👍aktiverer de gener der modvirker ældning

👍booster hjertet 

👍øger din fedtforbrænding (øget stofskifte)

👍fysisk velvære

👍psykisk velvære 

Rutineret eller nybegynder

Har du prøvet det før, men er kommet ud af rutinen, så husk hvorfor det er så sundt og kom ind i rutinen igen, men start langsomt.

Er du nybegynder, så start langsomt. Start med 30 sekunder og husk at slappe af i kroppen og træk vejret helt roligt 😉. Øg med 15 sek. ad gangen indtil du nyder 2-3 min. Mærk under og efter hvilken fantastisk effekt det har på din krop og dit velvære.

Har du ikke adgang til havet eller en sø, så forkæl dig selv med et koldt brusebad dagligt. Start også her med 30. sek. og byg op.

Mental forberedelse på vinterbadning/kuldepåvirkning

Vi er programmeret til at pakke os ind, når det bliver koldt, så forbered dig mentalt ved at tænke koldt vand som en ven, der vil din krop og psyke det bedste. Tænk kun på din vejrtrækning, langsomme dybe ind og udåndinger og lad alle andre tanker flyde videre.

Vinterbadning er en virkelig sund rutine, som det er at tage sin daglige STAÏ. En rutine kroppen elsker. Husk din krop elsker sunde rutiner.

STAÏ v/Jytte Bille, founder

 

 

Del med dine venner