Hvordan får du nok D-vitamin?

Hvor finder du mest D-vitamin henne? Er det i solen, i maden eller i kosttilskud? Hvor meget D-vitamin skal du egentlig tage ifølge forskningen i dag, og hvor meget D-vitamin kan kroppen optage. 

D-vitamin er en indviklet sag

D-vitamin (Kalciferol) er uden tvivl vigtig for knoglernes helbred. Til gengæld har det i årevis været en kompleks og indviklet sag, når de negative bivirkninger skulle påvises. Forskningen har tvetydige svar om, hvad der er godt og mindre godt. Der er mange forskellige informationer tilgængelige i Googles søgemaskine, hvilket gør det indviklet at manøvrere i og finde den korrekte information.

Vi vil i det følgende give vores bedste svar på, hvordan og hvad der er nok D-vitamin for dig. Der findes links og kilder nedenfor.

Vitamin D kort fortalt

D-vitamin er mere end ét vitamin. Det er faktisk en bestemt gruppe af vitaminer. Der er tale om fem forskellige typer i denne gruppe. De to vigtigste hedder Vitamin D2 og D3. Du kan få alle typer af D-vitamin fra hhv. soleksponering, kosten og kosttilskud.

Solen er den største kilde

Den største kilde til en varieret D-vitamin optag er solstråling (de ultraviolette UVB-stråler fra solen), hvor kosten og kosttilskud supplerer kroppens behov. Det hedder med et fint ord - endogen syntese - fordi huden syntetiserer/omdanner sollyset endogent/indefra til D-vitamin.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin

Grunden til, D-vitamin kan optages fra sollyset og blive i kroppen over længere tid, er, at det er et fedtopløseligt vitamin.

  1. Fedtopløselige vitaminer er A, D, E og K

Hvad er D-vitamin godt for?

D-vitamin er rigtig godt for knoglerne, men det har stor betydning for rigtig meget i din krop, bl.a. de fysiologiske fordele, som du opnår, ved at optage den tilstrækkelige mængde af D-vitamin. 

Vigtigste fysiologiske funktioner

Den vigtigste fysiologiske funktion, som D-vitamin har, er, at den opretholder et tilstrækkeligt højt niveau af calcium og fosfat i blodet. Har du et stabilt niveau af calcium og fosfat i blodet, opnår du en normal og optimal funktion af knogler, muskler og nerver.

Når kroppen bliver eksponeret for solens stråler, omdannes D2 til D3 som skaber et aktivt hormon for lever og nyrer. Det samme sker også i hjernen og hos immunforsvaret omend det hovedsageligt sker i nyren.

Det er svært for forskningen præcis at udlede, hvilke psykologiske funktioner som D-vitamin styrker. Til gengæld er der gjort en del forskning i, hvilke negative bivirkninger som D-vitamin mangel kan have på din eller andres psykologiske tilstand. Der er blandt andet blevet set på sammenhængen mellem D-vitamin mangel og depression, angst, skizofreni, etc. ved at eksperimentere på dyr.

Hvordan får du D-vitamin?

Det er som sagt vigtigt at få D-vitamin. De vigtigste og mest generelle råd, som vi kan finde hos to uafhængige forskere er:

En varieret kost er den type af kost, hvor du hverken spiser for meget eller spiser for meget af en bestemt type mad. Det nytter således ikke kun at spise fødevarer med et højt indhold af D-vitamin, det skal være en balanceret kost.

Fødevarer med meget D-vitamin

De vigtigste næringskilder til D-vitamin er for eksempel:

  • Laks
  • Sild og sardiner.
  • Torskelevertran
  • Tun på dåse.
  • Æggeblommer.
  • Svampe

Se en liste med fødevarer og deres D-vitamin indhold fra fødevareinstituttet med præcise data og deres µg her >>

D-vitamin om vinteren

Vi udsættes i ringe eller ingen grad for uvb-stråling om vinteren, da solen ikke kommer så højt op på himlen og næsten ikke skinner. Det giver nogle udfordringer for især de yngste og ældste grupper af samfundet, som er særligt udsatte for D-vitamin mangel.

STAÏ shakes indeholder et sundt tilskud af D-vitamin.

STAÏ shaken har det balancerede tilskud af D-vitamin som støtter kroppen, som har et ekstra behov om vinteren. I STAÏ shaken bruges den koldpressede hørfrøolie til blandt andet at sikre effektiv optagelse af D-vitamin.

Tjek produkterne på https://stai.dk/collections/stai-udvalg

Del med dine venner