SØVN – EN VIGTIG DEL AF EN SUND LIVSSTIL
Søvn er faktisk ligeså vigtig som mad, vand og motion. Søvnen fjerner ophobede giftstoffer i kroppen. Når vi er i den dybe søvnfase reparerer og gendanner kroppens celler sig selv. 

Det gælder også for hudens celler. Får du ikke den dybe og helende søvn mister huden sin glød og bliver grå og trist at se på. 

Vi kan sove, når vi bliver gamle duer altså ikke. I dag, hvor vi er online 24-7, bliver vores sundhed udfordret. Vi skal have tilstrækkelig og regelmæssig søvn. Vedvarende søvnmangel har længe været kædet sammen med både overvægt, nedsat immunforsvar, depression m.m. Den bedste søvn får du mellem kl. 22.00 og kl. 06.00. 

Sover du for lidt risikerer du, 
-stress og irritation 
-manglende energi 
-mørke rander under øjnene 
-hud uden glød 
-sygdom hvis det er over længere tid. 

LYS NULSTILLER DET INDRE UR
Vores døgnrytme styres af kroppens melatonin-produktion. Når der er mørkt omkring, gør stoffet i kroppen melatonin os døsige, og vi falder i søvn. Hjernen har sin helt egen ”sovemedicin”, som pumper ud i hjernen, så længe vi er i mørke. 

Når lyset vender tilbage om morgenen, eller vi tænder for en lampe, sendes en besked fra øjnene og videre til et område i hjernen med besked om at stoppe produktionen af melatonin. Det er et signal til os om, at vi igen skal se at vågne op. 

SØVNENS FIRE FASER
Søvnen deles op i forskellige faser, som afløser hinanden: døsig, let søvn, dyb søvn og drømmesøvn. De tre første stadie kaldes N-REM (non rapid eye movement), og den fjerde kaldes REM (rapid eye movement). Denne søvncyklus fortsætter natten igennem. En søvncyklus varer typisk mellem 90 og 110 min. 
Drømmene stopper i REM-søvnen, og du falder tilbage til søvnens første stadie igen. 

Hjælp søvnen på vej, 
-spis ikke efter kl. 20.00 
-mørklægningsgardiner 
-luft godt ud og hold soveværelset køligt, når det er sovetid 
-ingen aktivitet med elektronikken i soveværelset. 

SOV DIG SUND OG SMUK. 
Sunde afslappende hilsner 
Jytte 
Del med dine vener